STEVE CRAWFORD & SPIDER MACKENZIE – CELTICANA

Steve Crawford is een Britse folkmuzikant uit Aberdeen, Schotland waar hij jarenlang lid was van de formatie ‘Catford’. Daarna sloot hij zich aan bij het meer traditionele folk- en Americana-muziek spelende trio ‘Ballad Of Crows” waarin hij naast een andere Schot Pete Coutts muziek maakte met de Duitse violist Paul Bremen uit Keulen. Steve Crawford verhuisde inmiddels naar Duitsland waar hij lid werd van een lokale cajungroep ‘Le Clou’ en daarnaast ook nog een folkduo vormde met zangeres en violiste Sabrina Palm.

Nu heeft hij echter een ouder muzikaal project opnieuw leven ingeblazen. Daarin is een voorname rol weggelegd voor de zeer getalenteerde Schotse mondharmonicaspeler Spider MacKenzie uit Aberdeen, een man die al jarenlang optreedt als sessiemuzikant voor de bekendste Schotse bluesartiesten. Steve Crawford en Spider MacKenzie hebben in september 2018 samen een tweede plaat opgenomen in Austin, Texas. Het is een album dat pas begin juni 2020 op de internationale markt werd losgelaten als opvolger van hun reeds veel eerder in 2008 uitgebrachte lo-fi debuutplaat “5am”.

Bij de opname van de plaat “Celticana” kregen ze in de studio muzikale bijstand van enkele grote namen uit de Americana-wereld in de USA. Zo noteren we de namen van multi-instrumentalist Chris Gage als meespelende co-producer van de plaat en spelen ook David Carroll op contrabas en Kevin Hall op drums mee op alle elf nummers die een plaatsje kregen op dit album. De meeste tracks werden door zanger-gitarist Steve Crawford gecomponeerd, met uitzondering van de twee mondharmonica-instrumentaaltjes “Socks No Shoes” zie 1e video) en het als een melancholisch spaghettiwesternmuziekje klinkende “Bernera Blues” die beiden ontstaan zijn uit het brein van Spider MacKenzie.

Ook voor het componeren van het op de tweede video te beluisteren nummer “Sleepy Head” kreeg Steve Crawford extra hulp van Davy Cattanagh. Uit de tracklijst van dit album selecteerden we het uptempo gebrachte openingsnummer “Whisky And The Stars” en de countryrockers “Each And Every Minute” en “Hands Of The Devil” als onze favoriete songs. Van de ballads onthouden we vooral “After The Ceilidh”, “Get Shit Done” en de akoestische albumafsluiter “Let Me Be”, telkens nummers waarin Spider MacKenzie op schitterende doch subtiele wijze zijn mondharmonica voor een zeer aangename sfeerzetting laat weerklinken. Het album “Celticana” zal een absolute aanwinst kunnen vormen voor de vele fans van heerlijke folk-, blues- en Americana-muziek.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video